راهنماهای تور مسافرتی بعنوان اعضای صف در مواجهه مستقیم با گردشگران و توریستها بوده و رابط اصلی مابین جامعه میزبان و گردشگران می باشند. در واقع ، راهنماهای تور مسافرتی بعنوان سفیران فرهنگی مقصدها، مسئولیت فراوانی در رضایت توریست ها و گردشگران از خدمات تور مسافرتی ارائه شده در مقصد بعهده دارند. محققان دریافته اند كه عملكرد راهنماهای تورهای مسافرتی ( نظیر تور دبی، تور مالزی، تور ترکیه، تور تایلند و …) یكی از عوامل مهم موفقیت تور مسافرتی می باشد. تحقیقات دیگری توسط محققی دیگر نشان داد كه راهنمای تور مسافرتی و گردشگری می تواند عامل تاثیرگذاری در انتخاب تور سفر و آژانس مسافرتی باشد.
صاحبنظران ، وظایف و شغل راهنمای تور مسافرتی را با عبارات مختلفی توصیف نموده اند. كوهن راهنمای تور مسافرتی را منبع و ارائه دهنده اطلاعات و همچنین یك مربی معرفی نمود. سفیر فرهنگی تعریف دیگریست که برای وصف راهنما و شغل راهنمای تور مسافرتی به كار رفته است.
انجمن بین المللی مدیران تور مسافرتی و فدراسیون راهنماهای تورهای مسافرتی اروپا ، راهنمای تور مسافرتی را بشکلی دیگر تعریف می کند: ” راهنمای تور گردشگری، شخصی است که گردشگرهای فردی و گروهی (چه داخلی و چه خارجی) را در شهرها، موزه ها و اماکن متعدد راهنمایی نموده و در مورد میراث فرهنگی و طبیعی به روشی جذاب و به زبان گردشگران توصیف می کند.
راهنمای تور مسافرتی زمانی می تواند وظیفه خود بعنوان سفیر فرهنگی و تمام صفاتی كه برای یك راهنمای تور گردشگری ذكر شده را بخوبی انجام دهد كه در یك محیط امن و حمایتگر انجام وظیفه نماید. راهنماهای تورهای مسافرتی خرسند و با اعتماد به نفس قادر به ایجاد تجربه ای دل انگیز و به یادماندنی برای توریست ها هستند. آن دسته از راهنماهای تورهای مسافرتی كه عملكرد شغلی آنها نادیده گرفته شده حتی با وجود بهترین نیت ها هم نمی توانند تجربه ای به یادماندنی برای گردشگران و توریستها برجای گذارند.
با توجه به اهمیت شغل راهنماهای تورهای مسافرتی لازم است كه شرایط كاری و مسائل راهنماهای تور مسافرتی مورد بررسی قرار گیرد. لذا هدف این مقاله، بررسی مسائل راهنماهای تورهای مسافرتی (تور تایلند، تور مالزی، تور ترکیه، تور دبی، تور داخلی و …) در ایران می باشد. طبق فرمایش پروفسور جعفری مشکلات مرتبط با راهنماهای تورهای مسافرتی با مشكلات مضاعفی روبرو شده. به این معنی كه مسائل مرتبط با راهنماهای تورهای مسافرتی کمتر مورد بررسی وتحقیق قرار گرفته. متاسفانه پس از سالها هنوز هم تحقیقات اندکی در مورد ابعاد مختلف شغلی راهنماهای تور مسافرتی (تور سفر به دبی، تور سفر به مالزی، تور سفر به ترکیه، تور سفر به تایلند و …) صورت گرفته.
آقای كوهن در نوشته ای به بررسی ساختار و وظایف راهنماهای تورهای مسافرتی (مانند: تور مالزی، تور تایلند، تور دبی، تور ترکیه و غیره) پرداخته است. در سال 2001 دو محقق دیگر به بررسی ماهیت شغلی راهنماهای تورهای مسافرتی (تور تایلند، تور مالزی، تور ترکیه، تور دبی و …) و مسائل آنان در هنگ كنگ پرداختند. همچنین 2 محقق دیگر به مشكلات راهنماهای تورهای مسافرتی (تور دبی، تور مالزی، تور هند، تور تایلند و …) در هند پرداختند.
در بیشتر تحقیقاتی كه در مورد راهنماهای تورهای مسافرتی (تور دوبی، تور مالزی، تور ترکیه، تور تایلند و …) صورت گرفته پژوهشگران به این اشاره كرده اند كه تعداد مقالات تحقیقاتی در زمینه مشكلات راهنماهای تورهای مسافرتی بسیار كم می باشد. با مطالعاتی كه در مورد تاریخچه تحقیق در مورد مسائل راهنماهای تورهای مسافرتی در ایران انجام شد، متاسفانه هیچ تحقیفی دراین راست یافت نشد.
آقای زاهدی و آقای بلالی در كتاب خود بعنوان فن راهنمایی گشت به ابعادی از وظایف ، ویژگیها و مشکلات شغل راهنمای تور مسافرتی پرداخته اند. در این كتاب خصوصیات فردی یك راهنمای تور گردشگری : ” ارتباط با همراهان، چهره ،رفتار عمومی، سن ، پوشش، كلام ، قدرت اعتماد زایی، فیزیك بدنی، صبر و از خود گذشتگی و نیز مدیریت، آگاهی از مقررات و قواعد، قدرت هماهنگ سازی، كمكهای اولیه، دانش زبان خارجی، توانایی عكسی العمل، مسئولیت پذیری، دانسته ها در مورد مقصد، توانایی مکان یابی، نقشه خوانی، اطلاعات كلان و حفاظت اطلاعات” عنوان شده است.
همکنون در ایران دوره های آموزشی راهنماهای تورهای مسافرتی (تور دبی، تور ترکیه، تور مالزی، تور هند و …) در دو حوزه برنامه آموزشی ، راهنماهای تورهای ایرانگردی و جهانگردی (تور مسافرتی دبی، تور مسافرتی مالزی، تور مسافرتی ترکیه، تور مشهد، تور کیش، تور شیراز، تور کاشان، تور اصفهان و …) و راهنماهای تورهای طبیعت گردی برگزار می شود. موضوعات آموزشی این دوره ها با توجه به نیازهای آموزشی آنان متفاوت بوده و برگزاری دوره راهنماهای تورهای طبیعت گردی از سابقه كوتاهتری برخوردار می باشد و به سال 1385 باز می گردد.
علاقمندان با حداقل مدرك تحصیلی دیپلم و حداقل تسلط به یك زبان زنده دنیا ( دوره های فنی و حرفه ای ضرورتی ندارند) می توانند در این کلاسها شركت كنند.
این دوره های آموزشی به طور متعارف شامل 385 ساعت آموزش حضوری بوده و محتوای دروس عبارتند از:
1- مهارتها و فن های اداره تور مسافرتی
2- آموزش كمكهای اولیه و بهداشت سفر
3- شناخت اكوتوریسم و طبیعت گردی
4- آشنایی با روحیات کشورها
5- فن بیان
6- آشنایی با زبان تخصصی
7- آشنایی با معماری ایران و جهان
8- شناخت اماكن تاریخی ایران
9- شناخت فرهنگ اقوام ایران زمین
10- آشنایی با میراث فرهنگی و صنایع دستی
11- آشنایی با جغرافیای ایران و جهان
12- آشنایی با تاریخ ایران و و سایر کشورها
13- آشنایی با صنعت گردشگری
14- آموزشهای عملی فنون اجرای تور مسافرتی
15- كارگاه الگوهای رفتاری ( آداب معاشرت )
16- برگزاری سمینارهای مرتبط
17- نمایش فیلمهای آموزشی تور لیدری و تور مسافرتی
داوطلبان پس از گذرانیدن كلاسهای آموزشی درباره عناوین دوره در هر درس مورد ارزیابی قرار می گیرند. سپس متقاضیان پذیرفته شده در آزمون کاملی شامل 6 درس اصلی معماری ،جغرافیای جهانگردی ، آشنایی با اكوتوریسم ، شناخت امكن تاریخی و باستانی ،فرهنگ و اقوام ایرانی و زبان تخصصی شركت كرده و پس ازقبولی در آزمون جامع برای فارغ التحصیلان دانشنامه پایان دوره صادر می گردد.
داوطلبان ورود به حرفه راهنمایی تور مسافرتی، پس از قبولی در آزمون جامع دوره و اخذ دانشنامه پایان دوره به مرحله صدور كارت راهنمایی تور مسافرتی وارد می شوند. مراحل اجرایی شامل مراحل ذیل می باشد:
- نوشتن فرمهای مربوطه
- گذراندن مرحله گزینش
- تهیه تائیدیه عدم سوء پیشینه ازمراجع ذیصلاح
- تهیه تائیدیه عدم اعتیاد از مراجع ذیصلاح
سپس كارت یا مجوز راهنمایی تور مسافرتی برای افرادی كه این مراحل را گذرانده اند، از سوی سازمان میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری صادر می گردد. راهنماهای تورهای ایرانگردی (مانند تور کیش، تور مشهد، تور شیراز، تور کاشان، تور اصفهان و …) و راهنماهای تورهای جهانگردی كارت آبی و راهنماهای تورهای طبیعت گردی كارت راهنمایی سبز دریافت می نمایند. زمان انقضاء این كارتها 1 ساله بوده و قابل تمدید می باشند. راهنماهای تور مسافرتی جهت تمدید كارت راهنماهای تور مسافرتی (تور سفر به دبی، تور سفر به مالزی، تور سفر به ترکیه، تور سفر به تایلند و …) موظف هستند در زمان تقاضای تمدید ، گزارشی از فعالیت های خویش طی یك سال گذشته را به سازمان تحویل دهند.
انجمن صنفی راهنماهای تورهای گردشگری استان تهران یكی از مجموعه انجمن های استانی فعال در حوزه كاری راهنماهای تورهای مسافرتی (تور هند، تور مالزی، تور ترکیه، تور دبی و …) می باشد كه در سال 1378 رسمیت یافت. انجمن صنفی راهنماهای تورهای گردشگری استان تهران تحت پوشش اداره كار و امور اجتماعی استان تهران در قالب یك نهاد صنفی كارگری ثبت شده است. عضویت در این نهاد صنفی برای راهنماهای تور مسافرتی (برای مثال : تور تایلند، تور دبی، تور ترکیه، تور مالزی و …) دارای مجوز با پرداخت حق عضویت و هزینه ورود و احراز شرایط عمومی عضویت آزاد می باشد.
روش شناسی تورهای مسافرتی
در ایران نیز مثل سایر كشورها به ندرت درمورد شناخت و گستردگی مشكلات راهنماهای تور مسافرتی (تور دبی، تور مالزی، تور ترکیه، تور تایلند و …) تحقیقاتی صورت گرفته و اطلاعات بسیار كمی در این زمینه موجود است. هدف اصلی این بررسی، شناخت و معرفی مشكلاتیست كه راهنماهای تورهای مسافرتی (تور تایلند، تور مالزی، تور ترکیه، تور دبی و …) با آن مواجهند. اطلاعات این بررسی از منابع مختلفی كه بیشتر اطلاعات ثانویه بودند جمع آوری گردیده. در شروع با مطالعات كتابخانه ای و جست و جو در وب سایتها ، اطلاعات اولیه ای اخذ و همچنین مصاحبه با افراد صاحب نظر مانند اساتید دانشگاه ، آژانسهای مسافرتی و همچنین راهنماهای تور مسافرتی (برای مثال : تور تایلند، تور دبی، تور ترکیه، تور مالزی و …) لیستی از مشكلات طبقه بندی و به صورت پرسشنامه در اختیار راهنماهای تورهای مسافرتی عضوانجمن صنفی راهنماهای تورهای مسافرتی (تور سفر به دبی، تور سفر به مالزی، تور سفر به ترکیه، تور سفر به تایلند و …) تهران قرار گرفت. این مسائل طبقه بندی شده كه در ذیل به آنها اشاره شده ، جهت تحریك ذهن راهنماهای تور مسافرتی (مانند: تور مالزی، تور تایلند، تور دبی، تور ترکیه و غیره) در پرسشنامه آمده بود:
- مشكلاتی كه مساله راهنماهای تور مسافرتی (تور دبی، تور مالزی، تور ترکیه، تور هند و …) نیست ولی تجربه گردشگران و توریست ها را تحت تاثیر قرار می دهد.
- مسائل و مشكلاتی كه از سیاستگذاری دولت ناشی می گردد.
- مشكلاتی كه بدلیل تعامل ناصحیح دیگر شاغلان صنعت گردشگری بوجود می آیند.
- مشكلات نشات گرفته از تعامل با گردشگران خارجی (منند تور دبی، تور مالزی، تور ترکیه، تور هند و …) و گردشگران داخلی (مانند تور کیش، تور مشهد، تور شیراز، تور کاشان، تور اصفهان و …)
- مشكلات ناشی از ماهیت شغلی راهنمای تور مسافرتی
از شرکت کنندگان در نظرسنجی درخواست شد كه نظر خود را در مورد این مشكلات نوشته و در ضمن مشكلاتی كه به نظر آنها در شغل راهنمای تور مسافرتی وجود دارد را نیز مکتوب کنند.
تعداد پرسشنامه ها 100 تا بود كه در ابتدای جلسه مجمع عمومی در شهریورماه 88 در اختیار آنان قرار گرفت و از آنها خواسته شد كه آنها را در انتهای جلسه تحویل دهند.
نتایج نظرسنجی از راهنماهای تور مسافرتی
راهنماهای تورهای مسافرتی كه پرسشنامه ها را تکمیل نمودند 70 % آقا (49 نفر) و 30 % خانم (21 نفر) بودند. متوسط سن آنها بین 30 سال تا 40 سال بود. راهنماهای تورهای مسافرتی انگلیسی زبان با 58/6 درصد بیشترین فراوانی را داشتند. مدت فعالیت 6-3 سال در این حرفه با 18/6 درصد بیشترین مقدار و 15 سال و بیشتر با 7/1 درصد كمترین مقدار را داشت. 52/9 درصد راهنماهای تور مسافرتی (برای مثال : تور تایلند، تور دبی، تور ترکیه، تور مالزی و …) ( 37 نفر) راهنمای تور تنها شغل آنها و 45/7 درصد( 32 نفر) به غیر از راهنمای تور مسافرتی در مشاغل دیگر نیز مشغول بکار بودند. 38/6 درصد راهنماهای تور مسافرتی (تور دبی، تور مالزی، تور ترکیه، تور تایلند و …) فقط در تورهای ورودی ، 4/3 درصد فقط در تورهای خروجی و 57/9 درصد نیز هم در هر دو مشغول بکار بودند.
پس از بررسی نظرسنجی ها ، مسائل و مشكلات راهنماهای تورهای مسافرتی (تور سفر به دبی، تور سفر به مالزی، تور سفر به ترکیه، تور سفر به تایلند و …) در 4 بخش اصلی تقیسم بندی گردید.
• الف) مسائل محیط كاری راهنماهای تور مسافرتی
• ب) مسائل مرتبط با شرایط كاری راهنماهای تور مسافرتی (برای مثال : تور تایلند، تور دبی، تور ترکیه، تور مالزی و …)
• ج) مسائل نشات گرفته از عملكرد مسئولین
• د) مسائل تعامل با مشتریان (گردشگران)
• الف) مشكلات محیط كاری راهنماهای تور مسافرتی
• این دسته بندی به چالشهای فضای عمومی شغل راهنماهای تور مسافرتی (برای مثال : تور تایلند، تور دبی، تور ترکیه، تور مالزی و …) اشاره دارد كه عبارتند از:
1- مدیریت سایتهای گردشگری
2- آسان نمودن تجربه گردشگران
3- ساختار آموزشی
4- مشكلات صنعت گردشگری
مدیریت سایتهای گردشگری
در این حوزه مشکلاتی وجود دارد. مشکلاتی از قبیل: نبود تعداد مناسب سرویسهای بهداشتی در سایتها و فواصل بین شهری و همچنین عدم وجود صندلی جهت نشستن در سایتها در زمان های آزاد تیم.
نحوه عرضه بلیط ورودی بعضی سایتها از جمله كاخ گلستان و كاخ سعد آباد كه مسائلی را برای راهنماهای تورهای مسافرتی تازه كار و گردشگرانی كه خود بلیط ورودی را تهیه می كنند بوجود می آورد. چون هیچ تصوری از آنچه می خواهند ببینند، ندارند و قادر به تصمیم گیری دم در ورودی نیستند كه بلیط كدام موزه را بخرند. آنها معتقدند که بهتر است بلیط ورودی این مكانها در همان محل عرضه شود. بر عملکرد سایتهای خصوصی نظارت كافی وجود نداشته و گهگاه مسئولین اجرایی در سایتها با راهنماهای تور مسافرتی (تور سفر به دبی، تور سفر به مالزی، تور سفر به ترکیه، تور سفر به تایلند و …) همكاری ندارند. برای مثال در مقبره ایسترو مردخای در همدان كه یك سایت خصوصی می باشد، گهگاه مسئولین در آنجا رفتار مناسبی ب راهنماهای تورهای مسافرتی و گردشگران ندارند.
توضیحات انگلیسی در بروشورها، هتلها و سایتها دارای اشتباهات املایی و گرامری می باشد.
تسهیل تجربه گردشگران
متاسفانه در ایران ، امكانات كافی برای حمایت از تجربه گردشگر در صنعت گردشگری وجود ندارد كه این موضوع در هنگام اجرای تور گردشگری، بر عملكرد راهنمای تور مسافرتی (تور مالزی، تور تایلند، تور ترکیه، تور دبی و …) تاثیر می گذارد. برای مثال:
علیرغم تنوع غذایی فراوان در مناطق مختلف ایران، رستورانها از تنوع غذایی بی بهره اند و اكثر منوهای غذا به انواع مختلف كباب محدود شده است. لذا مسافران این عدم تنوع غذایی را گهگاه، عدم برنامه ریزی راهنمای تور مسافرتی (تور مالزی، تور تایلند، تور ترکیه، تور دبی و …) بحساب می آورد.
شركتهای هواپیمایی در ایران گهگاه با عدم برنامه ریزی غیر منتظره، بار سنگینی را بر گردن آژانسهای مسافرتی و راهنماهای تور مسافرتی (تور مالزی، تور تایلند، تور ترکیه، تور دبی و …) بعنوان شخص پاسخگو در ارتباط با گرشگران تحمیل می كنند. انتظار خسته کننده در زمان ورود و خروج به هتلها، فرودگاهها، رستورانها و معطلی در گمرگ همگی بر بازده و عملكرد راهنمای تور مسافرتی و رضایت توریستها و گردشگران تاثیر می گذارد.
مقررات و محدودیتهای تعریف نشده بر اعتماد توریستها به راهنمای تور مسافرتی (تور مالزی، تور هند، تور ترکیه، تور دبی و …) تاثیرگذار است. برای مثال راهنمای تور مسافرتی (تور مالزی، تور تایلند، تور ترکیه، تور دبی و …) در برابر شوق گردشگران خارجی جهت بازدید از شاهچراغ ناگزیرند بگویند از نظر قانونی امكان بازدید وجود ندارد چراکه ورود به اماكن و زیارتگاهها برای افراد غیر مسلمان ممنوع است و این موجب ناراحتی گردشگران از گفته های راهنمای خود می شود كه این مسئله فضای بدی را بر تور گردشگری حاكم می كند و بر عملكرد راهنمای تور مسافرتی (تور مالزی، تور تایلند، تور ترکیه، تور دبی و …) تاثیر منفی می گذارد.
تفاوت در قیمت ورودیه ها، عدم وجود زیر ساختهای كافی ، نبود امكانات كافی برای گردشگران ماجراجو و غیره ، موجب ناخرسندی مسافران شده و وظیفه راهنمای تور مسافرتی ر (تور مالزی، تور تایلند، تور ترکیه، تور دبی و …) در جلب نظر گردشگران سخت تر می کند.
ساختار آموزشی راهنماهای تور مسافرتی
محققی در ضرورت آموزش گفته: “تاریخ نشان داده كه آموزش و ارزیابی راهنماهای تور مسافرتی (مانند: تور مالزی، تور تایلند، تور دبی، تور ترکیه و غیره) نتایج خیلی تاثیرگذاری نه تنها برای گردشگران و راهنمای تور مسافرتی (تور مالزی، تور تایلند، تور ترکیه، تور دبی و …) بلكه برای سایتها، شهرها و همچنین كل جامعه دارد”. بنابراین توجه به آموزش ، همچنین توانایی و تخصص راهنماهای تور مسافرتی (برای مثال : تور تایلند، تور دبی، تور ترکیه، تور مالزی و …) ر نباید نادیده گرفته شود.
نبود دوره های آموزشی ، كنفرانسها و سمینارها در راستای ارتقاء سطح دانش تجربی و علمی راهنماهای تور مسافرتی (مانند: تور مالزی، تور تایلند، تور دبی، تور ترکیه و غیره) ، ضعف محتوای آموزشی دوره ها ، كمبود منابع و مراكزاطلاعاتی و كتابخانه های مورد نیاز راهنماهای تور مسافرتی (تور سفر به دبی، تور سفر به مالزی، تور سفر به ترکیه، تور سفر به تایلند و …) ، ضعف دیدگاه آكادمیك در بین راهنماهای تور مسافرتی (برای مثال : تور تایلند، تور دبی، تور ترکیه، تور مالزی و …)،عدم امكان ارتقاء سطح شغلی از عوامل تاثیر گذار بر كیفیت عملكرد راهنماهای تورهای مسافرتی (تور تایلند، تور مالزی، تور ترکیه، تور دبی و …) و در نتیجه مشكلاتی در تور مسافرتی می باشند.
معضلات صنعت گردشگری
دلیل وجود ناهنجاری ها و معضلات در حیطه فعالیت راهنماهای تور مسافرتی (تور دبی، تور مالزی، تور ترکیه، تور تایلند و …) تخصیص ندادن بودجه جهانگردی بطور عادلانه در سراسر كشور، وجود مقررات مبهم و متناقض در صنعت گردشگری و نبود رقابت سالم در بخشهای مختلف این صنعت می باشد و شاید دلیل آن این است که صنعت گردشگری با وجود همه شعارها جزء اولویتهای اقتصادی سیاستگذاران در ایران نیست و حتی کماکان در قبول جهانگردی بعنوان یك صنعت اتفاق نظر وجود ندارد.
ب ) مشكلات مرتبط ب شرایط كاری راهنماهای تور مسافرتی (برای مثال : تور تایلند، تور دبی، تور ترکیه، تور مالزی و …)
این مشكلات عبارتند از:
- تقاضا و رقابت
- اوضاع و شرایط کاری راهنماهای تور مسافرتی (تور سفر به دبی، تور سفر به مالزی، تور سفر به ترکیه، تور سفر به تایلند و …)
- دیگر افراد مشغول به کار در صنعت گردشگری
تقاضا و رقابت
سالانه علاقمندان فراوانی به حرفه راهنمای تور مسافرتی دوره های آموزشی را با موفقیت به اتمام می رسانند اما عرصه بازار اصلاً ظرفیت این حجم متقاضی را ندارد. علیرغم جمعیت فراوان راهنمای تور گردشگری كه مجوز کار را در کلاسهای آموزشی كسب نموده اند و همچنین وجود قوانین استفاده نکردن از راهنماهای تور مسافرتی بدون كارت ، متاسفانه برخی از آژانسهای مسافرتی کماکان از راهنماهای تور مسافرتی (برای مثال : تور تایلند، تور دبی، تور ترکیه، تور مالزی و …) بدون كارت استفاده می كنند. همچنین هنوز هیچ سایت دولتی و غیر دولتی كه به معرفی راهنماهای تور مسافرتی (برای مثال : تور تایلند، تور دبی، تور ترکیه، تور مالزی و …) بپردازد وجود ندارد .
بررسی شرایط کاری راهنماهای تور مسافرتی (تور سفر به دبی، تور سفر به مالزی، تور سفر به ترکیه، تور سفر به تایلند و …)
بیش از نیمی از اشخاصی که در این نظرسنجی حضور داشتند ، كار راهنمای تور مسافرتی ، حرفه اصلی آنها بوده و این درحالیست که ماهیت حرفه راهنمای تور مسافرتی کماکان برای خیلی از اشخاص در ایران خصوصاً در حوزه فعالیت زنان ناشناخته است. رسانه ها، مطبوعات و دولت آگاهی لازم در خور شغل راهنمای تور مسافرتی را ارائه نمی كنند.
احترامی در خور راهنمای تور مسافرتی در صنعت گردشگری و جامعه وجود نداشته و حتی آژانسهای گردشگری كه با نحوه عملکرد راهنماهای تور مسافرتی در تعامل هستند گهگاه صرفاً دیدگاه ابزاری به راهنماهای تور مسافرتی (تور دبی، تور مالزی، تور ترکیه، تور تایلند و …) دارند. بطور مثال راهنمای تور مسافرتی متعهد می شود كه تحت هر شرایطی، به تضمینی كه به آژانس مسافرتی درخصوص راهنمایی تور گردشگری داده وفادار بماند. این درحالیست که آژانسهای گردشگری در لحضات آخر خبر لغو شدن تور مسافرت را به راهنماهای تور مسافرتی (برای مثال : تور تایلند، تور دبی، تور ترکیه، تور مالزی و …) اعلام می کنند.
بعضی از مسئولین در كمك رسانی و ساده سازی فعالیت های راهنماهای تور مسافرتی (تور دبی، تور مالزی، تور ترکیه، تور تایلند و …) کوتاهی کرده و در صورت وقوع هر مشكلی معمولاً راهنمای تور مسافرتی (تور سفر به دبی، تور سفر به مالزی، تور سفر به ترکیه، تور سفر به تایلند و …) را مسئول می دانند. مرجع خاصی كه به اعتراضات و خسارتهای راهنماهای تور مسافرتی (برای مثال : تور تایلند، تور دبی، تور ترکیه، تور مالزی و …) رسیدگی كند عملاً وجود ندارد.
عوامل متعدد دیگری که موثر بر صنعت گردشگری و نحوه عملکرد راهنماهای تور مسافرتی (برای مثال : تور تایلند، تور دبی، تور ترکیه، تور مالزی و …) می باشند عبارتند از: ” جنگهای داخلی، مشکلات و بحران سیاسی، مسائل تروریستی، فصلی بودن گردشگری، شیوع انواع بیماریها و بسیاری عوامل دیگر”. همچنین عوامل دیگری نظیر: ” عدم وجود بیمه كاری و حقوق بازنشستگی، نبود امنیت شغلی، وابستگی به آژانسهای مسافرتی، نبود قوانین واضح در خصوص دستمزد راهنماهای تور مسافرتی (برای مثال : تور تایلند، تور دبی، تور ترکیه، تور مالزی و …) ، پرداخت غیر منصفانه حقوق راهنماهای تور مسافرتی (تور سفر به دبی، تور سفر به مالزی، تور سفر به ترکیه، تور سفر به تایلند و …) ، وجود آسیب های شغلی در زمان اجرای تور مسافرتی نیز از دیگر مسائل و مشکلات راهنماهای تور مسافرتی (مانند: تور مالزی، تور تایلند، تور دبی، تور ترکیه و غیره) هستند.
دیگر افراد مشغول به کار در صنعت گردشگری
راهنماهای تورهای مسافرتی (تور دبی، تور مالزی، تور ترکیه، تور تایلند و …) بعنوان كارمندان صف نقش مهمی در ارائه خدمات و رضایت بخش و باکیفیت به توریست ها و گردشگران دارند. راهنماهای تور مسافرتی در حقیقت “چهره و سیمای مقصد و آژانس مسافرتی” می باشند و نحوه فعالیتشان تاثیر بسیار مهمی در برداشت مسافران و گردشگران دارد. گهگاه علیرغم قابلیتهای لازم راهنمای تور مسافرتی (تور مالزی، تور تایلند، تور ترکیه، تور دبی و …) در اجرای وظیفه خود ، مشكلاتی بعلت روابط نامناسب دیگر افراد مشغول در صنعت گردشگری بوجود می آید كه بر نحوه فعالیت راهنمای تور مسافرتی (تور مالزی، تور تایلند، تور ترکیه، تور دبی و …) و نارضایتی توریست ها و گردشگران تاثیر می گذارد.
افراد حمایت کننده تورهای مسافرتی در آژانسهای گردشگری، با نبود برنامه ریزی ، همكاری نکردن با راهنمای تور مسافرتی (تور مالزی، تور تایلند، تور ترکیه، تور دبی و …) ، درنگ در ارائه اطلاعات مهم مورد نیاز راهنمای تور و ارائه اطلاعات ناصحیص به مدیر موجب ایجاد مسائلی برای راهنمای تور مسافرتی می شود.
استفاده نکردن آژانسهای مسافرتی از رانندگان آموزش دیده مشکلی است که بسیاری از راهنماهای تور مسافرتی (برای مثال : تور تایلند، تور دبی، تور ترکیه، تور مالزی و …) به آن اشاره نموده اند. این درحالیست كه به جرات می توان ادعا كرد در زمان اجرای تور مسافرتی یكی از اصلی ترین عوامل مهم در نارضایتی توریستها و گردشگران و اختلال در کار تور گردشگری رانندگان تور مسافرتی می باشد. با وجود اینکه دفاتر تور گردشگری بر نحوه فعالیت حرفه ای راهنماهای تور مسافرتی نظارت کامل دارند اما جای تاسف دارد که آنها از رانندگان غیر حرفه ایی استفاده می نمایند كه می توانند بر عملكرد هر راهنمای تور مسافرتی حرفه ای و با تجربه نیز تاثیر بگذارند.
هتل داران رستورانه از دیگر حرفه های مشغول بکار در صنعت گردشگری هستند كه اغلب با تعاملات نامناسب خود تاثیرگذار بر عملكرد راهنماهای تور مسافرتی (تور دبی، تور مالزی، تور ترکیه، تور تایلند و …) بوده و بعضاً مشكلاتی را برای آنان ایجاد می كنند. مسائلی كه از تعامل نامناسب شاغلان بخش هتلداری نشات می گیرد عبارتند از: ” توجه نکردن به اهمیت ساعتهای اعلام شده توسط راهنمای تور مسافرتی برای بیدار كردن گروه یا انتقال اسباب آنان، انتظار طولانی وغیرمتعارف تور مسافرتی در زمان ورود و خروج از هتل، برخورد غیر حرفه ای ، سماجت در انعام گرفتن از توریستها و گردشگران علیرغم پرداخت انعام توسط راهنمای تور مسافرتی (تور مالزی، تور تایلند، تور ترکیه، تور دبی و …)، دیرکرد در تحویل اتاقها و ارائه اتاقهایی كه سرویس بهداشتی، سیستم صوتی، سیستم های گرمایشی یا سرمایشی بدون مشکل نبوده وتوجه نکردن به سرویس اتاقها “
تنوع غذیی نیز در غذاخوری ه وجود نداشته و منوی آنها معمولاً به مجموعه ای از كبابها محدود می شود. معمول سرعت خدمات دهی در برخی از غذاخوری ه پایین ، كیفیت و بهداشت غذاه نیز نازل می باشد. در سالن های غذاخوریی كه موسیقی محلی برگزار میگردد بعضی اوقات كیفیت سیستمهای صوتی نازل و آزار دهنده می باشد. همچنین در بعضی از رستورانها در انتخاب منوی غذایی از پیش غذا گرفته تا غذا و دسرها اجبار نامحسوسی دیده می شود كه موجب نارضایتی گردشگران و راهنمای تور مسافرتی می گردد. در برخی سالن های غذاخوری و رستورانها نیز گارسون ها با رفتار و ظاهری نامناسب به ادائه خدمات می پردازند.
اشخاص دیگری که گاه مشكلاتی را برای راهنماهای تور مسافرتی (تور تایلند، تور مالزی، تور ترکیه، تور دبی و …) ایجاد می كنند ، راهنماهای تور مسافرتی همراه با تور گردشگری هستند. اغلب این راهنماهای تور مسافرتی (تور تایلند، تور مالزی، تور ترکیه، تور دبی و …) با وجود اینكه برای نخستین بار تور مسافرتی را همراهی می كنند ولی مدعی آن هستند كه قبلا نیز به ایران سفر کرده اند و بمنظور اثبات این موضوع به راهنمای تور مسافرتی محلی (ایرانی) فشار می آورند. اشخاصی نیز كه در گذشته با تور گردشگری به ایران سفر کرده اند به سبب تجربه بد گذشته، با راهنمای تور مسافرتی خود با عینك بدبینی و بر اساس تجربه پیشین برخورد كنند. عوض شدن پی در پی مقررات و قانون و نبود ثبات قوانین باعث بدبینی آنها نسبت به قابلیتهای راهنمای تور گردشگری می شود. برای مثال ممكن است در تجربه تور مسافرتی پیشین راهنمای خارجی، راهنمای تور مسافرتی ایرانی بدون توجه به مقررات اصفهان مبنی بر عدم ورود وسایط نقلیه سنگین مانند اتوبوس به خیابان چهارباغ بر حسب شانس از این خیابان بدون هیچ مسئله ای از طرف نیروی انتظامی تردد كرده باشند ، و این راهنمای تور مسافرتی (تور مالزی، تور تایلند، تور ترکیه، تور دبی و …) در مقابل امتناع راهنمای همراه تور مسافرتی از عبور اتوبوس در خیابان چهارباغ گمان كند او دروغ می گوید چراکه در تور گردشگری قبلی با اتوبوس از خیابان چهارباغ عبور نموده اند.
مسائل و مشکلات نشات گرفته از عملكرد مسئولان و مجریان تور مسافرتی
مسئولان در هر سطحی با عدم توجه و بی اطلاعی و یا نبود تعامل کافی می توانند مسائلی را ایجاد نمایند. برای مثال همکنون همكاری بین نیروهای انتظامی و سازمان گردشگری و جهانگردی نیاز به تعامل بیشتری دارند. تاکنون هیچ قانون واضح و مود قبولی بین این دو بخش در خصوص حضور وسایط نقلیه سنگین نظیر اتوبوس توریستها و گردشگران وجود ندارد. اغلب اوقات نقش نیروهای انتظامی در اجرای تور مسافرتی بجای خدمت ، ایجاد محدودیت بوده و اغلب افراد در نیروی پلیس در خصوص فعالیتهای گردشگری و توریستی، دانش کافی ندارند. برای مثال اتوبوس توریسته و گردشگران را بمنظور اعتراض به نشستن راهنمای تور زن یا مرد در صندلی اول متوقف می کنند و یا علیرغم اینکه تور گردشگری دارنده كد ناجا بوده و مدارك تور گردشگری توسط راهنمای تور مسافرتی (تور مالزی، تور تایلند، تور ترکیه، تور دبی و …) و راننده تسلیم می گردد، اقدام به دیدن پاسپورت مسافران و گردشگران میکنند كه این امر خود موجب بروز تنش در تور مسافرتی و اتلاف وقت دربرنامه تور گردشگری می گردد.
مسئولان در هر مکانی قوانین مختص آنج را اجرا می كنند كه با قوانین شهرهای دیگر متفاوت است. گاهی در شهر شیراز قوانینی اجرا می گردند كه راهنمای تور مسافرتی (تور مالزی، تور تایلند، تور ترکیه، تور دبی و …) نیز می بایست هزینه ورود به اماکن خاص ر پرداخت نماید. گوی این قانون فقط در شهر شیراز مصوب گردیده چون در دیگر شهره چنین قانونی ابلاغ نگشته. مثالی دیگر اینکه مدتی در استان اصفهان بطور ناگهانی و بدون اطلاع قبلی ، مجوز عبور و مرور در سطح شهر اصفهان ر كه راهنمایی رانندگی آن را ابلاغ نموده بود به طرز توهین آمیزی توسط عوامل راهنمایی رانندگی اجرا گردید. دلیل آن نیز این بود که روز گذشته قانونی بر خلاف روال معمول مصوب شده بود كه از تردد اتوبوسها علیرغم داشتن مجوز هم در سطح شهر جلوگیری نموده و راهنمای تور مسافرتی (تور مالزی، تور تایلند، تور ترکیه، تور دبی و …) مجبور بود پاسخ اعتراض و عدم رضایت توریستها و گردشگرانی ر كه برنامه گردششان خراب شده را بدهد. شركتهای توریستی و گردشگری نیز پاره ای از اوقات بنا به دلایل زیر موجب مشكلاتی برای راهنماهای تور مسافرتی (تور تایلند، تور مالزی، تور ترکیه، تور دبی و …) می شوند.
- برنامه ریزی نامناسب و آشن نبودن ب مفاهیم مشتری مداری
- عدم كیفیت و تاخیر در ارائه اطلاعات تور مسافرتی
- نداشتن قردادی واضح و قانونی با راهنماهای تور مسافرتی (برای مثال : تور تایلند، تور دبی، تور ترکیه، تور مالزی و …)
- تاخیر در پرداخت مزایا و حقوق راهنماهای تور مسافرتی
- محكوم نمودن بی دلیل راهنمای تور مسافرتی (تور مالزی، تور تایلند، تور ترکیه، تور دبی و …) به دلیل مشکلاتی كه ارتباطی به آنه ندارد.
مسائل ناشی از تعامل راهنماهای تور مسافرتی (تور دبی، تور مالزی، تور ترکیه، تور تایلند و …) با مسافران و گردشگران
مسائل مطروحه توسط راهنماهای تور مسافرتی (برای مثال : تور تایلند، تور دبی، تور ترکیه، تور مالزی و …) در زمینه ارتباط با مسافران و گردشگران را می شود به دو بخش تعامل با گردشگران داخلی و تعامل با گردشگران خارجی طبقه بندی نمود. منظور از گردشگران داخلی، هموطنانی است كه از خدمات تور در ایران و یا خارج از وطن استفاده می كنند و گردشگران خارجی به مسافران آمده از كشورهی دیگر گفته می شود.
مسائلی كه در تعامل ب مسافران داخلی توسط راهنماهای تور مسافرتی بیان شده عبارتند از:
- تاخیر فراوان و سر وقت حاضر نبودن
- نبود باور کافی به برنامه تور مسافرتی و برنامه ریزی راهنمای تور مسافرتی (تور مالزی، تور تایلند، تور ترکیه، تور دبی و …) که ناشی از تجربه سفرهای قبلی آنها و صاحب نظر دانستن خود است
- توجه نکردن به گفته های راهنمای تور مسافرتی (تور مالزی، تور تایلند، تور ترکیه، تور دبی و …)
- عدم توجه به قوانین و نبود حس مسئولیت پذیری
- اینكه شاد كردن آنها در سفر را از وظیف راهنمای تور مسافرتی می دانند
- فرافكنی تمام مشكلات و ارتباط دادن مشكلات به توانایی های راهنمای تور مسافرتی (تور مالزی، تور تایلند، تور ترکیه، تور دبی و …) می باشد.
راهنماهای تور مسافرتی (تور تایلند، تور مالزی، تور ترکیه، تور دبی و …) در رابطه با گردشگران خارجی بر این باورند كه باید نقش ضربه گیر و رابط بین توریسته و مقصد را بر عهده دارند كه توجه به وجود تبلیغات منفی در مورد ایران، عقاید قالبی بعضی از توریستها و مسافران وظیفه بسیار مشکلی می باشد. همچنین به موجب وابستگی فراوان بعضی از توریستهای خارجی در تور مسافرتی به كمك راهنمای تور مسافرتی (تور مالزی، تور تایلند، تور ترکیه، تور دبی و …) ، زمان فراوانی جهت پاسخگویی به خواسته های توریستهای خارجی باید اختصاص دهند.
نتیجه گیری
اصلی ترین مسائل مطروحه توسط راهنماهای تور مسافرتی (مانند: تور مالزی، تور تایلند، تور دبی، تور ترکیه و غیره) به ترتیب اهمیت عبارتند از:
1) مشكلات استخدامی: (فصلی بودن این شغل ، عدم وجود بیمه كاری ، حقوق کم ، عدم وجود حقوق بازنشستگی ، نبود امكان ارتقاء شغلی ، استفاده از راهنماهای تور مسافرتی (تور سفر به دبی، تور سفر به مالزی، تور سفر به ترکیه، تور سفر به تایلند و …) بدون كارت
2 ) مشكلات با آژانسهی مسافرتی: مشكلاتی كه مرتبط با همكاری با آژانسهی گردشگری وجود دارد (استفاده از بستگان و آشنه بعنوان راهنمای تور مسافرتی (تور مالزی، تور تایلند، تور ترکیه، تور دبی و …) ، نبود قرارداد كاری و عدم استفاده از رانندگان آموزش دیده)
3 ) مشكلات قوانین و سیاستگذاریها : مشكلاتی كه بدلیل قوانین دولتی و سیاستگذاریها رخ می دهند.
4 ) مشكلات آموزشی: مشكلات آموزش راهنماهای تور مسافرتی (عدم كاریی دوره های آموزشی و نبود سمینارهای آموزشی)
اهمیت شغل راهنماهای تورهای مسافرتی (تور تایلند، تور مالزی، تور ترکیه، تور دبی و …) در ارائه خدمات به مسافران و گردشگران را نمی شود نادیده گرفت. مقصده در شرایطی در زمینه رقابت موفق می شوند كه توجه به برتری رقابتی خود نمایند. با توجه به اینکه جلب رضایت گردشگران در مقاصد از نقشهای مهم رهنماهای تور مسافرتی می باشد، می بایست محیط مناسبی را برای فعالیت راهنماهای تور مسافرتی فراهم نمود.
موارد زیر در ایجاد فضای كاری بهتر و در نتیجه کم نمودن مشكلات راهنماهای تور مسافرتی (برای مثال : تور تایلند، تور دبی، تور ترکیه، تور مالزی و …) توصیه می گردد.
• افزایش ایجاد احساس امنیت و رضایت شغلی را در راهنماهای تور مسافرتی (تور تایلند، تور مالزی، تور ترکیه، تور دبی و …) با فراهم نمودن شرایط كاری مناسب.
• ایجاد سیستم پاسخگو برای مطرح شدن مشكلات راهنماهای تور مسافرتی
• تدوین و اجری قوانینی مناسب در رابطه ب بكارگیری و فعالیت راهنماهای تور مسافرتی
• توجه به حقوق ، بیمه و امنیت شغلی راهنماهای تور مسافرتی (تور تایلند، تور مالزی، تور ترکیه، تور دبی و …) به عنوان سفیران فرهنگی كشور توسط مسئولین و سیاستگذاران
• توجه به نحوه عقد قرارداد و روش پرداخت مزایا و حقوق راهنماهای تور مسافرتی (تور تایلند، تور مالزی، تور ترکیه، تور دبی و …) توسط آژانسهی مسافرتی.
• از رانندگان آموزش دیده و متعهد در تورهی مسافرتی استفاده گردد.
• ایجاد همكاری متفابل جهانگردی و سایر بخشها (خصوص نیروهای امنیتی)
• از دانسته های راهنماهای تور مسافرتی (تور سفر به دبی، تور سفر به مالزی، تور سفر به ترکیه، تور سفر به تایلند و …) در طراحی تورهای مسافرتی استفاده گردد.
• دوره های آموزشی جهت بالا بردن سطح تجربه و دانش راهنماهای تور مسافرتی برگزار گردد.
• كتابخانه های تخصصی جهت استفاده راهنماهای تور مسافرتی (تور تایلند، تور مالزی، تور ترکیه، تور دبی و …) ایجاد گردد.
• قوانین گردشگری صحیح و استاندارد تدوین گردیده و بر نحوه اجرای این قوانین نظارت گردد.
منبع: http://travel118.com
نویسنده: ليلا فرماني
درباره دبی
دبی ( دوبی نیز گفته می شود ) یکی از هفت امیرنشین کشور امارات متحده عربی است. شهر دبی بالاترین جمعیت...تور دبی هتل 4 ستاره
آخرین تاریخ بروز رسانی: [mahyar] تور دبی هتل دلمون تور دبی 3 شب و 4 روز پرواز ماها...تور دبی هتل 5 ستاره
آخرین تاریخ بروز رسانی: [mahyar] تور دبی هتل کراون پلازا تور دبی 3 شب و 4 روز پروا...